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Ms. Teresa Marks, Director

Arkansas Department of Environmental Quality
5301 Northshore Drive

North Little Rock, Arkansas 72118-5317

Re: NPDES Permit No. AR0050024-NACA

Dear Ms. Marks:

Thank you for your letter dated February 13, 2009, regarding the Environmental
Protection Agency Region 6°s (EPA) specific objection to the draft National Pollutant
Discharge Elimination System (NPDES) permit for the Northwest Arkansas Conservation

- Authority (NACA) submitted to EPA for review by the Arkansas Department of
Environmental Quality (ADEQ). We appreciate the State of Arkansas’ strong commitment
to water quality and commend you on the numerous actions taken over the last several years

- to address phosphorus and sediment issues in the Illinois River watershed.

As you are aware, under the Clean Water Act (CWA), EPA is tasked with ensuring
that state-issued NPDES permits meet all the requirements of the CWA and its
implementing regulations, including the requirement that all permits contain effluent limits
sufficient to meet the water quality standards of all affected states. In January 2009, based
on preliminary data, EPA determined that the 1 mg/] phosphorus effluent limit included in
the draft NACA permit was not stringent enough to be protective of Arkansas water quality
standards or those of the downstream State. Accordingly, we objected to issuance of the
permit as drafted. Your February 13" letter included a revised draft permit submitted in
response to EPA’s specific objection letter of January16, 2009.

Although we believe the revised draft permit complies with EPA’s objection with
regard to the required additional monitoring for total phosphorus (TP) and dissolved oxygen
(DO), we believe the revised draft permit still falls short of the requirements of the CWA
and 40 C.F.R. Part 122 with regard to the water-quality based effluent limitation for
phosphorus. EPA does not object to ADEQ’s issuance of a 3-year permit to NACA.
However, as we have previously discussed, EPA will not object to a total phosphorus limit
of 1 mg/l for the NACA facility until June 30, 2012, based on the Statement of Joint .
Principles and Actions agreed to by Arkansas and Oklahoma environmental agencies in
2003. That agreement was intended to act as a complement to the ‘provision allowing
compliance schedules included in Oklahoma’s 0.037 mg/l criterion for phosphorus in its six
(6) scenic rivers. Oklahoma’s 0.037 mg/1 criterion included a compliance schedule
provision allowing point source dischargers up to 10 years from July 1, 2002, or until June
'30, 2012, to come into compliance with permit limits based on the criterion.’
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The inclusion of compliance schedules in NPDES permits for the purpose of -
achieving water quality standards was addressed by the EPA Administrator in I the Matter
of Star-Kist Caribe, Inc., 3 E.A.D. 172 (1990). In Star-Kist, the Administrator interpreted
§ 301(b)(1)(C) of the CWA to mean that compliance schedules are allowed for effluent
limitations based on standards adopted after July 1, 1977, only if the State has clearly
indicated in its water quality standards or implementing regulations that it intends to allow
them. In this instance, Oklahoma’s water quality standards indicate the intent to include -
with the State’s phosphorus criterion a provision allowing compliance schedules.
However, the standards also provide that compliance schedules are to end as of June 30,
2012, and as of that date, all dischargers must comply with effluent limits designed to meet
the 0.037 mg/1 criterion.

EPA further addressed the inclusion of compliance schedules in NPDES permits for
the purpose of achieving water quality standards in a 2007 memorandum from the Office of
Wastewater Management (enclosed). That memorandum enumerates certain principles
applicable to assessing whether a compliance schedule for achieving water quality-based
effluent limits is consistent with the CWA and its implementing regulations. Two of the
enumerated principles are as follows:

Any compliance schedule contained in an NPDES permit must include an
enforceable final effluent limitation and a date for its achievement that is within the
timeframe allowed by the applicable State or federal law provision authorizing
compliance schedules as required by CWA sections 301(b)(1)(C); 502(17); the
Administrator’s decision in Star-Kist Caribe, Inc. 3 E.A.D. 172,175, 177-178
(1990); and 40 C.F.R. § 122.2, 122.44(d) and 122.44(d)(1)(vii)(A); and

Any compliance schedule that extends past the expiration date of a permit must
include the final effluent limitations in the permit in order to ensure enforceability of
the compliance schedule as required by CWA section 502(17) and 40 C.F.R. § 122.2

“Memorandum from Jim Hanlon, Director of the EPA Office of Wastewater Management, - ‘
to Alexis Strauss, Water Division Director, EPA Region 9, dated May 10, 2007.” |

In this instance, a permit limit of 0.1 mg/l is necessary in order for the permit to
comply with the requirement of the CWA that the permit include an effluent limit as
stringent as necessary to meet water quality standards. The 1 mg/1 phosphorus limit
proposed for the NACA facility is an interim limit included as part of a compliance schedule
ending June 30, 2012. Therefore, based on the above, NACA’s permit, regardless of its
term, must include an enforceable final effluent limitation for phosphorus stringent enough
to meet water quality standards and a date for its achievement that is on or before June 30,

~ 2012." The permit should also include an enforceable sequence of actions or operations
leading to compliance with the water quality-based effluent limit (40 C.F.R. § 122.2).

! The June 15, 2012 date referenced in EPA’s January 16, 2009, Specific Objection letter
was in error. The correct date is June 30, 2012.
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We understand that ADEQ disagrees with EPA’s determination that Osage Creek is
impaired for phosphorus and we are aware of the State’s ongoing study of that water body.
We are also aware of Oklahoma’s commitment under the Joint Statement of Principles and
. Actions to reevaluate its 0.037 mg/1 criterion for phosphorus by 2012. As EPA has stated
previously, should new data indicate that a phosphorus limit of other than 0.1 mg/l is
. appropriate for this facility, the permit limit may be revised. However, EPA believes a total
phosphorus limit of 0.1 mg/1 is necessary to protect the water quahty of the receiving stream
from any discharges assocnated with the NACA fac111ty

, A
Therefore, by this letter, EPA is notifying you that the revised draft permit for
NACA submitted to EPA by ADEQ on February 13, 2009, is not sufficient to comply with
EPA’s specific objection. Instead, we ask that ADEQ resubmit a draft permit that includes
“ language specifying that a final water-quality based effluent limit of 0.1 mg/l phosphorus
applies to the NACA facility as of June 30, 2012.

Thank you for your efforts to improve the environment. If you have any questions,
please feel free to contact me at _(214) 665-7311 or Miguel Flores at (214) 665-7101.

Sihcerely yours,

Acting Regional Administrator
Enclosure -

cc:  Steve Drown, Chief, Water Division, ADEQ
Mo Shafii, Asst. Chief, Water Division, ADEQ
John Sempier, Northwest Arkansas Conservation Authority
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May 10, 2007

MEMORANDUM

SUBJECT:  Compliance Schedules for Water Quahty—Based Efﬂuent Limitations in
NPDES Permits. :

FROM: bJames A. Hanlon, Director

Office of Wastewater Management-
Isl
TO: Alexis Strauss, Director

" Water Division
EPA Region 9

Recently, in discussions with Region 9, questions have been raised concerning the
use of compliance schedules in National Pollutant Discharge Elimination System
(NPDES) permits consistent with the Clean Water Act (CWA) and its implementing _
regulations at 40 C.F.R. § 122.47. The use of compliance schedules in NPDES permits is
also the subject of ongoing litigation in California. The purpose of this memo is to
provide a framework for the review of permlts consistent with the CWA and its
1mplernentmg regulations. :

When may a permitting authority include a compllance schedule in a permlt for the

purpose of achlevmg a water quality-based effluent limitation?

In In The Matter of Star-Kist Caribe, Inc., 3 E.LA.D. 172, 175, 177 (1990), the
EPA Administrator interpreted section 301(b)(1)(C) of the CWA to.mean that 1) after
July 1, 1977, permits must require immediate compliance with (i.e., may not contain
comphance schedules for) effluent limitations based on water quahty standards adopted

~ before July 1, 1977, and 2) compliance schedules are allowed for effluent limitations

based on standards adopted after that date only if the State has clearly indicated in its
water quality standards or implementing regulations that it intends to allow them.

What principles are applicable to assessing whether a compliance schedule for achieving
a water quality-based efﬂuent llmltatlon 1S consistent w1th the CWA and 1ts 1mp1ement1ng

' gglatlons?
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discharger has made good faith efforts to comply with the WQBELSs and other
requirements in its prior permit(s); whether there is any need for modifications to
- treatment facilities, operations or measures to meet the WQBELSs and if so, how long
would it take to implement the modifications to treatment, operations or other measures;
or whether the discharger would be expected to use the same treatment facilities,
operations or other measures to meet the WQBEL as it would have used to meet the -
WQBEL in its prior perm1t ) ‘
9. Factors relevant to a conclusion that a particular compliance schedule
requires compliance with the WQBEL “as soon as possible,” as required by 40 C.F.R. §
'122.47(a)(1) include: consideration of the steps needed to modify or install treatment
-~ facilities, operations or other measures and the time those steps would take. The
-permitting authority should not simply presume that a compliance schedule be based on
the maximum time period allowed by a State’s authorizing provision.

10. A compliance schedule based solely on time needed to develop a Total
‘Maximum Daily Load is not appropriate, consistent with EPA’s letter of October 23,
2006, to Celeste. Cantu, Executive Director of the California State Water Resources
Control Board, in which EPA disapproved a provision of the Policy for Implementation
of Toxic Standards for Inland Surface Waters, Enclosed Bays, and Estuarles for
Cahfomla : :

11, A compliance schedule based solely on time needed to develop a.Use
Attainability Analysis is also not appropriate, consistent with EPA’s letter of February -
20, 2007, to Doyle Childers, Director Missouri Department of Natural Resources, nor is a
compliance schedule based solely on time needed to develop a site specific criterion, for
- the same reasons as set forth in the October 23, 2006, (referenced in Paragraph 10) and
+ February 20, 2007 letters.

If you have any questions, please contact me at (202) 564 0748 or have your staff
~contact Linda Booma21an at (202) 564- 0221
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May 10, 2007

MEMORANDUM

- SUBJECT:  Compliance Schedules for Water Quality-Based Effluent Limitations in
NPDES Permits

FROM: James A. Hanlon, Director
Office of Wastewater Management
/s/

TO: Alexis Strauss, Director

Water Division
EPA Region 9

Recently, in discussions with Region 9, questions have been raised concerning the
use of compliance schedules in National Pollutant Discharge Elimination System
(NPDES) permits consistent with the Clean Water Act (CWA) and its implementing
regulations at 40 C.F.R. § 122.47. The use of compliance schedules in NPDES permits is
also the subject of ongoing litigation in California. The purpose of this memo is to
provide a framework for the review of permits consistent with the CWA and its

implementing regulations.

When may a permitting authority include a compliance schedule in a permit for the
purpose of achieving a water quality-based effluent limitation?

In In The Matter of Star-Kist Caribe, Inc., 3 E.AD. 172, 175, 177 (1990), the
EPA Administrator interpreted section 301(b)(1)(C) of the CWA to mean that 1) after
July 1, 1977, permits must require immediate compliance with (i.e., may not contain
compliance schedules for) effluent limitations based on water quality standards adopted
before July 1, 1977, and 2) compliance schedules are allowed for effluent limitations
based on standards adopted after that date only if the State has clearly indicated in its
water quality standards or implementing regulations that it intends to allow them.

What principles are applicable to assessing whether a compliance schedule for achieving
a water quality-based effluent limitation is consistent with the CWA and its implementing

regulations?
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1. “When appropriate,” NPDES permits may include “a schedule of
compliance leading to compliance with CWA and regulations . . . as soon as possible, but
not later than the applicable statutory deadline under the CWA.” 40 CF.R. §
122.47(a)(1). Compliance schedules that are longer than one year in duration must set
forth interim requirements and dates for their achievement. 40 C.F.R. § 122.47(a)(3).

2. Any compliance schedule contained in an NPDES permit must be an
“enforceable sequence of actions or operations leading to compliance with a [water
quality-based] effluent limitation [“WQBEL”]” as required by the definition of “schedule
of compliance” in section 502(17) of the CWA. See also 40 C.F.R. § 122.2 (definition of

schedule of compliance).

3. Any compliance schedule contained in an NPDES permit must include an
enforceable final effluent limitation and a date for its achievement that is within the
timeframe allowed by the applicable State or federal law provision authorizing
compliance schedules as required by CWA sections 301(b)(1)(C); 502(17); the
Administrator’s decision in Star-Kist Caribe, Inc. 3 E.A.D. 172, 175, 177-178 (1990);
and EPA regulations at 40 C.F.R. §§ 122.2, 122.44(d) and 122.44(d)(1)(vii)(A).

4. - Any compliance schedule that extends past the expiration date of a permit
must include the final effluent limitations in the permit in order to ensure enforceability
of the compliance schedule as required by CWA section 502(17) and 40 C.F.R. § 122.2

(definition of schedule of compliance).

5. In order to grant a compliance schedule in an NPDES permit, the
permitting authority has to make a reasonable finding, adequately supported by the
admunistrative record, that the compliance schedule “will lead[ ] to compliance with an
effluent limitation . . . ” “to meet water quality standards” by the end of the compliance
schedule as required by sections 301(b)(1)(C) and 502(17) of the CWA. See also 40

C.F.R. §§ 122.2, 122.44(d)(1)(vii)(A).

6. In order to grant a compliance schedule in an NPDES permit, the
permitting authority has to make a reasonable finding, adequately supported by the
admuinistrative record and described in the fact sheet (40 C.F.R. § 124.8), that a
compliance schedule 1s “appropriate” and that compliance with the final WQBEL 1s
required “as soon as possible.” See 40 C.F.R. §§ 122.47(a), 122.47(a)(1).

7. In order to grant a compliance schedule in an NPDES permit, the
permitting authority has to make a reasonable finding, adequately supported by the
administrative record, that the discharger cannot immediately comply with the WQBEL
upon the effective date of the permit. 40 C.F.R. §§ 122.47, 122.47(a)(1).

8. Factors relevant to whether a compliance schedule in a specific permit is
“appropriate” under 40 C.F.R. § 122.47(a) include: how much time the discharger has
already had to meet the WQBEL(s) under prior permits; the extent to which the



discharger has made good faith efforts to comply with the WQBELs and other
requirements in its prior permit(s); whether there is any need for modifications to
treatment facilities, operations or measures to meet the WQBELSs and if so, how long
would it take to implement the modifications to treatment, operations or other measures;
or whether the discharger would be expected to use the same treatment facilities,
operations or other measures to meet the WQBEL as it would have used to meet the

WQBEL in its prior permit.

9. Factors relevant to a conclusion that a particular compliance schedule
requires compliance with the WQBEL “as soon as possible,” as required by 40 C.F.R. §
122.47(a)(1) include: consideration of the steps needed to modify or install treatment
facilities, operations or other measures and the time those steps would take. The
permitting authority should not simply presume that a compliance schedule be based on
the maximum time period allowed by a State’s authorizing provision.

10. A compliance schedule based solely on time needed to develop a Total
Maximum Daily Load is not appropriate, consistent with EPA’s letter of October 23,
2006, to Celeste Cantu, Executive Director of the California State Water Resources
Control Board, in which EPA disapproved a provision of the Policy for Implementation
of Toxic Standards for Inland Surface Waters, Enclosed Bays, and Estuaries for

Califorma.

11. A compliance schedule based solely on time needed to develop a Use
Attainability Analysis is also not appropriate, consistent with EPA’s letter of February
20, 2007, to Doyle Childers, Director Missouri Department of Natural Resources, nor 1s a
compliance schedule based solely on time needed to develop a site specific criterion, for
the same reasons as set forth in the October 23, 2006, (referenced in Paragraph 10) and

February 20, 2007 letters.

If you have any questions, please contact me at (202) 564-0748 or have your staff
contact Linda Boornazian at (202) 564-0221."





